Te mooi om waar te zijn?

autoradio (ver)kopen

Na het lezen van onze advertentie had je vast niet deze website verwacht. Maar wanneer de prijs van een tv, tablet of smartphone (bijna) te mooi is om waar te zijn…… dan is het vaak te mooi om waar te zijn. En is de kans groot dat jij gestolen spullen koopt.

Heling is strafbaar

Als je iets koopt wat door iemand anders gestolen is, dan ben je aan het helen. En heling is een misdrijf. Als je had kunnen vermoeden dat het om gestolen goed gaat, dan bedraagt de geldboete al snel honderden euro’s. Daarnaast ben je je goedkope aankoop kwijt, en heb je kans een strafblad te krijgen.

Weet wat je koopt!

Een aantal tips:

  • Vertrouw op je gevoel. Denk je dat iets niet klopt? Trek het na!
  • Verzamel informatie over de verkoper (bijvoorbeeld via internet), vraag zijn/haar telefoonnummer of noteer het kenteken van de auto.
  • Koop je tweedehands spullen in een kringloopwinkel als je geen enkel risico wil lopen.
  • Controleer het serienummer van een product via www.stopheling.nl  Misschien staat het als gestolen geregistreerd.

Download de brochure ‘Veilig handelen via internet’ voor meer tips.

Help bij het verminderen van heling

  • Regelmatig vindt de politie gestolen goederen terug bij inbrekers, maar kan dan niet achterhalen van wie deze spullen zijn. Registreer daarom serienummers of specifieke kenmerken van je waardevolle spullen (tv, tablet, smartphone, etc.) via de gratis app 'stop heling'. De app is voorzien van een barcodescanner voor snelle en gemakkelijke registratie. Neem daarnaast foto’s van dierbare spullen als antiek of sieraden. Kijk voor meer informatie op www.stopheling.nl.
  • Maak je Smartphone boefproef.. Hiermee kun je je smartphone op afstand terugvinden, de data wissen en je toestel blokkeren. Kijk voor meer informatie op www.hier-waak-ik.nl.
  • Doe altijd aangifte van diefstal. Neem serienummers of foto’s mee. Aangifte is belangrijk om effectiever het gestolen goed op te kunnen sporen. Voor de bewijsvoering en vervolging van verdachten is het belangrijk dat kan worden aangetoond dat spullen die in hun bezit zijn, afkomstig zijn van diefstal.
  • Doe aangifte indien jij iemand kent die gestolen goederen inkoopt dan wel verkoopt. Neem hiervoor contact op met de politie via 0900-8844 of bel anoniem met M. op 0800-7000.